Moja babcia zawsze dbała, by jeść ten produkt przed zimą. Cała rodzina miała odporność na medal

Dodano:
Kiszonki w słoikach Źródło: Freepik
Przed zimą, by wzmocnić swój układ odpornościowy, sięgam po produkt znany od stuleci. Jego jedzenie chroni przed infekcjami, ale zalet ma o wiele więcej. To sprawdzony sposób mojej babci. Poznaj go.

Kiszonki to prawdziwe skarby polskiej kuchni, a także niezwykle zdrowe produkty. Powstają w wyniku naturalnej fermentacji, podczas której bakterie mlekowe przekształcają cukry zawarte w warzywach lub owocach w kwas mlekowy. Ten proces nie tylko konserwuje żywność, ale także wzbogaca ją o wiele cennych substancji. Ich jedzenie stwarza idealne warunki dla rozwoju korzystnych bakterii jelitowych. Po kiszonki warto sięgać ze względu na ich liczne właściwości prozdrowotne. Dobrze jest jeść je także jesienią i zimą, by wzmocnić swoją odporność.

Kiszonki pomagają wzmocnić odporność

Kiszonki są bogate w antyoksydanty (przeciwutleniacze) oraz probiotyki, a to właśnie te substancje odpowiadają za odporność naszego organizmu. Kiszonki są pełne żywych kultur bakterii probiotycznych, które pobudzają do działania nasze naturalne mechanizmy odpornościowe. Z kolei antyoksydanty minimalizują w naszym organizmie szkody wywołane przez wolne rodniki (co przekłada się na zwiększone ryzyko powstawania chorób). Jedząc produkty kiszone, zwiększacie też zawartość witaminy C w organizmie – kiszonki zawierają jej o wiele więcej w porównaniu z produktem, który nie został poddany kiszeniu.

Wzmocnienie układu odpornościowego to niejedyna zaleta kiszonek. Ich regularne spożywanie ułatwia trawienie i może łagodzić problemy żołądkowe, a także zapobiega zaparciom. Dodatkowo taka sfermentowana żywność ma działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Kiszonki pomagają także uregulować poziom cholesterolu, a także zwiększają przyswajalność składników pokarmowych zawartych w owocach i warzywach. Dostarczają nam również witamin i mikroelementów, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym.

Jakie produkty można ukisić?

Choć z kiszonkami najczęściej kojarzy nam się kapusta i ogórki, to lista produktów, które można ukisić, jest o wiele dłuższa. Ukisić można też warzywa korzeniowe (buraki, marchew). Jedną z moich ulubionych receptur jest przepis na kiszoną rzodkiewkę. Do kiszenia nadają się również takie produkty roślinne, jak:

  • cebula,
  • por,
  • czosnek,
  • pieczarki,
  • cukinia,
  • papryka,
  • pomidorki koktajlowe,
  • soja.

Zaskoczeniem dla wielu osób z pewnością będzie fakt, że można przygotować także kiszone owoce, na przykład śliwki, jabłka czy cytryny. Doskonale smakują też kiszone gruszki, które możecie podjadać na przykład zamiast słodyczy.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...